17 Manieren Om Je Money Mindset Te Veranderen

Verander je money mindset, oftewel je geldmentaliteit, en pak de controle terug over je financiële leven! Deze tips kunnen de manier waarop je altijd met je geld bent omgegaan en de manier waarop je altijd over geld hebt gedacht veranderen.

Geld besparen wordt gemakkelijk wanneer je je money mindset verandert.

Dit artikel kan affiliate links bevatten. Meer informatie hierover is te vinden in mijn disclaimer.

16 manieren om je money mindset te veranderen

#1 Zorg voor een noodpotje

Een noodpotje is geld dat je op een spaarrekening hebt staan of ergens waar je er gemakkelijk toegang toe hebt. Een basispotje om uit de schulden te blijven is ongeveer € 1000.

Als er onverwachte dingen gebeuren en je hebt geen geld, kom je al snel in de problemen en moet je misschien een schuld aan gaan. Als je er altijd voor zorgt dat je minstens € 1000 op je spaarrekening hebt staan, kun je onverwachte dingen aanpakken en problemen voorkomen.

Zorg ervoor dat je altijd je potje opnieuw invult nadat je een deel ervan hebt gebruikt.

Als je nog een stapje verder wilt gaan en je veiliger wilt voelen, kun je je potje uitbreiden tot een bedrag van 3-6 maanden aan uitgaven. Als je je baan verliest, heb je daardoor de tijd om een ​​andere baan of oplossing te vinden om het probleem op te lossen voordat je in de schulden raakt.

#2 Impulsaankopen

De 24-uur-regel: Denk eerst 24 uur na als je iets wilt kopen. Dit reduceert impulsaankopen drastisch.

Als je 24-uurs-regel je gemakkelijk afgaat, kun je overstappen op de 30-dagen-regel. Wacht 30 dagen voordat je daadwerkelijk tot koop overgaat. Na een maand blijkt vaak dat je het item niet eens meer wilt of nodig hebt.

Misschien heb je inmiddels wel een andere oplossing gevonden en hoef je helemaal geen geld uit te geven.

#3 Behoeften & Wensen

Stel jezelf de volgende vragen bij alles wat je koopt:

 • Heb ik dit echt nodig?
 • Kan ik het betalen zonder in de problemen te komen?
 • Wat gebeurt er als ik het niet koop?
 • Waar ga ik het voor gebruiken?
 • Hoeveel uur moet ik werken om dit bedrag terug te verdienen?
 • Heb ik het nog steeds nodig over een maand of een jaar?
 • Proberen mijn emoties mijn beslissingen te beheren?
 • Kan ik het van een vriend lenen?
 • Kan ik het tweedehands kopen?
 • Hoeveel rente kan ik verdienen als ik dit bedrag investeer (en herinvesteer!) in plaats van het uit te geven?
 • Waar ga ik het neerzetten?

Dit zal vrijwel zeker bepalen of je het item waar je aan denkt echt nodig hebt.

Er is niets mis met iets willen, iedereen heeft bepaalde wensen. Maar je moet begrijpen dat als je geld uitgeeft aan iets dat je wilt, je dat geld niet kunt uitgeven aan de dingen die je nodig hebt of het kunt gebruiken om je schuld af te betalen.

Denk na over je financiële positie. Kun je dit betalen of kom je volgende week in de problemen als de energierekening binnenkomt?

#4 Als je het niet kunt betalen, koop het dan niet

Koop alleen dingen die je daadwerkelijk kunt kopen, zonder een lening aan te gaan. De enige uitzondering hierop is een hypotheek.

Als je nooit een lening nodig hebt, kom je niet in de schulden en hoef je geen geld aan rente te betalen. Rente betalen is namelijk zo zonde van het geld! Als je altijd eerst spaart voordat je iets groots koopt, zoals een auto, heb je het echt verdiend en zul je je trots voelen.

Dus alles wat je vanaf nu koopt, is daadwerkelijk jouw bezit. Plus je hoeft nooit te stressen over de maandelijkse betalingen die elke maand weer op de mat vallen.

#5 Zoek naar de meeste waarde voor je geld

Als je iets wilt kopen, kijk dan niet alleen naar de prijs. Neem bijvoorbeeld reisrugzakken. Een echt goedkope rugzak kan na een paar maanden kapot gaan, terwijl een duurdere misschien jaren mee kan gaan.

Hoewel dit niet altijd het geval is, is het zeker slim om het merk na te trekken en reviews te zoeken voordat je iets (duurs) koopt. Vooral met spullen die je jaren wilt gebruiken.

Een voorbeeld:
Een simpele reisrugzak van € 25 houdt het misschien maar 6-12 maanden uit voordat er scheuren in komen, waardoor je een nieuwe zult moeten kopen. Dat komt dus neer op € 25-50 per jaar. Als je een reisrugzak van € 100 koopt, lijkt dat een hoop geld. Maar als deze vervolgens 5-10 jaar meegaat, ben je omgerekend slechts € 10-20 per jaar kwijt.

Dit geldt voor heel veel dingen. Shirtjes van 3 euro zijn leuk, maar als ze vervolgens binnen een maand al niet mooi meer zijn, gooi je eigenlijk alsnog geld weg. Iets betere kwaliteit gaat vaak veel langer mee.

Maar uiteraard is dit niet altijd het geval, er zijn ook zat goedkope spullen die jaren meegaan. Wees je bewust van het feit dat niet alleen de prijs, maar zeker ook de kwaliteit heel belangrijk is. Ga af op ervaringen van anderen en die van jezelf.

#6 Doe een no spend maand (of jaar!)

Als iets mijn money mindset heeft veranderd, is het dit wel. Ik heb een half jaar niets uitgegeven aan dingen die niet perse nodig waren. Al na korte tijd begon ik een verandering in mijn gedachten op te merken.

Ik begon me te realiseren dat ik al deze dingen niet nodig heb. Doordat ik vanwege deze uitdaging niets mocht kopen van mezelf, begon ik na te denken over de spullen.

 • Heb ik dit echt nodig?
 • Maakt het me gelukkig?

Iedereen zou eens een no spend maand moeten proberen. Of, als dat een brug te ver voor je is, een no spend week. Je zult er veel van leren en je money mindset zal zeker veranderen, dat garandeer ik je!

Op mijn Engelse site kun je meer lezen over mijn Buy Nothing Challenge

#7 Vergroot je Financiële kennis

Om beter om te leren gaan met geld, is het slim om je kennis te vergroten op dit gebied. Hieronder heb ik een aantal opties voor je verzameld:

Boeken

Het boek dat mijn money mindset flink heeft veranderd is Rich Dad, Poor Dad van Robert Kiyosaki. Het boek leest makkelijk weg en als je soms moeite hebt om goed met je geld om te gaan, is het zeker een aanrader!

Zelf lees ik op dit gebied vooral Engelse boeken. Als ik interessante Nederlandse boeken heb gevonden, zal ik ze hier toevoegen. Sommige Engelse boeken zijn wel vertaald naar het Nederlands.

Podcasts

Zelf luister ik niet zoveel podcasts momenteel. Als ik meer interessante podcasts tegenkom, zal ik ze hier toevoegen.

Facebook

Op Facebook is er een ChooseFI Netherlands groep waar ik ook beheerder van ben. Er worden ook af en toe meetings georganiseerd waar iedereen die geïnteresseerd is in financiële onafhankelijkheid welkom is.

#8 Betaal je creditcard elke maand af

Als je je saldo elke maand afbetaalt, is er geen rente of schuld en bouw je dus ook geen problemen op. Dit bespaart je veel geld omdat de rentetarieven op creditcards meestal erg hoog zijn.

#9 Betaal eerst jezelf

De meeste mensen krijgen hun salaris, betalen hun rekeningen en geven vervolgens uit wat er over is. En dan beseffen ze dat hun geld aan het einde van de maand (of zelfs eerder!) op is.

Als je jezelf eerst betaalt, heb je minder geld om onbewust uit te geven en bespaar je dus geld. Hoe werkt het?

 • Eerst moet je goed weten hoe hoog je vaste uitgaven zijn, inclusief boodschappen en andere echte benodigdheden.
 • Vervolgens kun je aan de hand van je inkomsten en uitgaven bepalen hoeveel je per maand kunt sparen.
 • Het eerste wat je voortaan doet als je salaris krijgt, is het bedrag dat je maandelijks gaat sparen gelijk overmaken naar je spaarrekening

Op deze manier staat je spaargeld veilig en kun je het niet meer uitgeven aan onnodige spullen. Zo bespaar je elke maand gemakkelijk geld!

#10 Zoek naar gratis of tweedehands spullen

Als je er de tijd voor neemt, kun je gemakkelijk veel dingen gratis of goedkoop krijgen. Familie of vrienden die hun huis opruimen of restylen, kunnen meubels of andere items gratis of voor een lage prijs hebben.

Ook op Facebook kun je groepen vinden voor een bepaalde regio waar mensen dingen gratis weggeven.

#11 Vermijd A-merken

Heb je echt je shampoo of eten van dat bekende merk nodig? Als je onbekende merken of huismerken probeert, zul je als snel ervaren dat veel producten van bijna dezelfde kwaliteit zijn. Ook veel etenswaren van het huismerk smaken bijna hetzelfde als het A-merk, maar zijn vaak de helft van het geld!

Vergeet ook niet om winkels te vergelijken als je op zoek bent naar iets nieuws, zoals kleding. Een goedkoop merk kan ook van prima kwaliteit zijn voor een lage prijs.

Vooral kinderkleding koop ik persoonlijke altijd in goedkopere winkel zoals de Zeeman. Kinderen groeien zo snel en mijn jongens hebben altijd heel snel gaten in hun broeken op de knieën (ook in een dure broek). Dus koop ik gewoon goedkope kleding voor hen.

Scheelt ook weer boos worden als ze thuiskomen met een gat in hun kleding. Dus laat die kinderen maar lekker buiten spelen, vies worden en de wereld verkennen!

#12 Stop met het kopen van nieuwe auto’s

Een nieuwe auto is een vrij slechte investering, omdat de prijs enorm daalt op het moment dat je hem koopt.

Als je op zoek gaat naar een tweedehands, maar betrouwbare auto, hoef je geen schuld aan te gaan en je hoeft niet elke maand een flink bedrag te betalen om in een mooie auto te rijden. Er zijn veel goede, tweedehands auto’s beschikbaar.

Persoonlijk rijd ik nu al bijna 3 jaar in een Toyota Corolla uit 2005 en ik heb de auto van mijn spaargeld gekocht. Er is dus geen schuld en geen maandelijkse afbetalingen. En ik geniet nog dagelijks van mijn auto!

#13 Plan je maaltijden

Als je maar één keer in de week naar de supermarkt gaat, bespaar je gemakkelijk geld. Je komt minder vaak in de verleiding om extra’s te kopen die je niet nodig hebt en je grijpt niet elke keer nog even een Snicker mee bij de kassa, omdat je lekkere trek hebt.

Plan je maaltijden wekelijks, maak een lijstje en hou je daar ook aan. Houd ook altijd rekening met je voorraadkast en vriezer. Wat heb je nog en hoe combineer je dat om een ​​maaltijd te bereiden?

Als je dat gemiddeld eens per maand doet, hoef je nooit voedsel weg te gooien dat over datum is.

#14 Schrijf je doelen op

Iedereen heeft doelen of dromen die ze in hun leven willen bereiken. Als je berekent hoeveel je nodig hebt voor je doelen, kun je je doelen aan je budget toevoegen. Op die manier kun je je doelen en dromen bereiken in plaats van altijd maar te blijven dromen.

Bijvoorbeeld: je wilt met je gezin op safari gaan in Afrika. Hoewel je dit zo duur kunt maken als je wilt, kost dit al snel aardig wat. Je duikt erin en komt erachter dat je voor € 5000 de trip kunt maken die je zou willen.

Als je hier een doelstelling van 2 jaar maakt, oftewel 104 weken, hoef je wekelijks net geen € 50 te besparen om dit te bereiken! Als je weet waar je voor spaart en hoe belangrijk je het vindt, is besparen vaak makkelijker.

Door het op deze manier uit te rekenen weet je precies wat er nodig is om je dromen waar te maken en kun je plannen maken om die € 50 elke week daadwerkelijk te besparen.

#15 Gratis activiteiten zijn ook leuk

Activiteiten hoeven geen bakken met geld te kosten. Je hoeft niet elk jaar naar Disneyland te gaan en je kinderen zullen net zo genieten van de speeltuin als van een duur pretpark.

Een paar ideetjes:

 • Picknicken in het park
 • Wandelen in het bos
 • Naar het strand gaan
 • Een spelletjesavond houden
 • Een filmmarathon houden
 • Een fietstocht maken
 • Kamperen in de tuin
 • Samen knutselen

#16 Je hebt geen groot huis nodig

Een groot huis:

 • Is duurder, dus kost elke maand meer geld
 • Heeft meestal een hogere energierekening
 • Schoonmaken kost veel meer tijd
 • Bevat vaak een hoop spullen, omdat er zoveel ruimte is om alles op te bergen
 • Maakt het gemakkelijker om dingen uit het oog te verliezen

Als je voor een kleiner huis gaat, kan dit veel tijd en geld besparen!

#17 Declutter / minimaliseren / organiseren

Als je geen 300 potloden hebt liggen, hoef je ook niet allerlei bakjes te kopen om ze in te doen en te sorteren.

Ook kun je de spullen die je nodig hebt veel sneller vinden als je minder spullen in huis hebt. Dit voorkomt ook dat je iets koopt dat je al in je huis hebt, maar niet kunt vinden.

Het bespaart ook tijd om je huis op te ruimen en schoon te maken. Tijd die je kunt besteden aan je gezin of een side hustle om wat extra geld te verdienen.

Je kunt ook geld verdienen door dingen te verkopen die je niet meer nodig hebt.

Laatste woorden

Stilstaan bij alles wat je koopt of verkoopt zorgt vaak al voor een hoop besparing, omdat je impulsaankopen voorkomt. Hoe vaak heb je niet iets gekocht dat je eigenlijk nooit gebruikt of waar je achteraf toch spijt van had?

Hoe staat het ervoor met jouw money mindset?
Heb je zelf nog tips om je manier van denken omtrent geld te veranderen?

Laat het me weten in de reacties!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Deze post heeft 6 reacties

 1. Wat een mooie opsomming! Heel veel goede tips op een rij.

 2. Wauw! Wat een handige tips. En inderdaad het veranderen van je money mindset is zó ontzettend belangrijk!

 3. Heel fijn artikel om te lezen en heb aantekeningen gemaakt. Stonden nog een aantal dingen tussen waar ik zelf nog niet van wist. Thanks!

  1. Graag gedaan! Altijd leuk om te horen dat iemand iets aan mijn artikelen heeft :)

Geef een reactie

Sluit Menu