Artikelen over Investeren

Investeren

De derde en laatste stap naar een financieel onafhankelijk leven is investeren.

Naarmate je meer verdient en meer bespaart, kun je steeds meer investeren. Hoe meer je investeert, hoe hoger je passieve inkomen zal zijn.

Manieren om te investeren

Je kunt je geld op allerlei manieren investeren. Investeren is nooit zonder risico en daarom is het altijd slim om je te verdiepen in hetgeen waar je in wilt investeren.

Investeren in je eigen huis

  • Je hypotheek (deels) afbetalen
  • Investeren in isolatie om zo te besparen op de energierekening
  • Zonnepanelen op je huis leggen
  • Een aanbouw of huisje in de tuin realiseren om te verhuren

Beleggen

Beleggen is al lang niet meer alleen voor rijke mensen. Ook met weinig geld kun je prima starten met beleggen in aandelen of obligaties.

Het slimste is om je geld te beleggen in EFT’s (exchange traded fund). Een EFT bevat een hele hoop aandelen. Als het dus slecht gaat met een bepaald aandeel, zul je daar weinig van merken.

Zelf beleg ik sinds kort in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Deze EFT bestaat uit ruim 3000 aandelen van over de hele wereld. Eén aandeel hierin kost momenteel rond de € 75. Dus voor minder dan € 100 kun je al beginnen.

Uiteraard zul je niet rijk worden van één aandeeltje, maar iedereen moet ergens beginnen!

Peer-to-peer lending of crowdfunding

Peer-to-peer of P2P lending is eigenlijk het uitlenen van geld aan andere mensen of bedrijven tegen een afgesproken rentepercentage. Zelf doe ik dit al sinds 2017 en tot nu toe gaat het erg goed.

Ik heb een uitgebreide gids voor beginners geschreven. Als je nieuw bent in P2P lending adviseer ik je om deze gids door te nemen voordat je hiermee begint.

Een overzicht met veel Europese platformen kun je hier vinden: P2P Platformen Overzicht.

Vastgoed

Voor het beleggen in vastgoed is doorgaans wel wat meer geld nodig. Als je een hoog inkomen hebt, kun je wellicht een 2e hypotheek krijgen voor een huis dat je wilt verhuren.

Hier gelden wel andere regels voor en de rente is vaak hoger voor een huis dat je wilt verhuren. Vraag dit na bij de bank of je financieel adviseur, zodat alles volgens de regels gaat en niet tegen problemen aanloopt als blijkt dat de bank het niet eens is met jouw verhuur-plannen.

Andere mogelijkheden zijn het verhuren van een vakantiehuisje of een kantoorpand aankopen en verhuren.

Sluit Menu