Investeren

De derde en laatste stap naar een financieel onafhankelijk leven is investeren.

Naarmate je meer verdient en meer bespaart, kun je steeds meer investeren. Hoe meer je investeert, hoe hoger je passieve inkomen zal zijn.

Vormen van investeren

Je kunt je geld op allerlei manieren investeren. Investeren is nooit zonder risico en daarom is het altijd slim om je te verdiepen in hetgeen waar je in wilt investeren.

Investeren in je eigen huis

  • Je hypotheek (deels) afbetalen
  • Investeren in isolatie om zo te besparen op de energierekening
  • Zonnepanelen op je huis leggen
  • Een aanbouw of huisje in de tuin realiseren om te verhuren

Beleggen

Beleggen is al lang niet meer alleen voor rijke mensen. Ook met weinig geld kun je prima starten met beleggen in aandelen of obligaties.

Het slimste is om je geld te beleggen in EFT’s (exchange traded fund). Een EFT bevat een hele hoop aandelen. Als het dus slecht gaat met een bepaald aandeel, zul je daar weinig van merken.

Zelf beleg ik sinds kort in de Vanguard FTSE All-World UCITS ETF. Deze EFT bestaat uit ruim 3000 aandelen van over de hele wereld. Eén aandeel hierin kost momenteel rond de € 75. Dus voor minder dan € 100 kun je al beginnen.

Uiteraard zul je niet rijk worden van één aandeeltje, maar iedereen moet ergens beginnen!

Peer-to-peer lending of crowdfunding

Peer-to-peer of P2P lending is eigenlijk het uitlenen van geld aan andere mensen of bedrijven tegen een afgesproken rentepercentage. Zelf doe ik dit al sinds 2017 en tot nu toe gaat het erg goed.

Ik heb een uitgebreide gids voor beginners geschreven. Als je nieuw bent in P2P lending adviseer ik je om deze gids door te nemen voordat je hiermee begint.

Ben je al bekend met de basis van P2P lending en/of ben je al aan het investeren? Dan heb je waarschijnlijk meer aan de artikelen hieronder.

Op het moment zijn deze artikelen enkel nog beschikbaar op mijn Engelse website, maar ik ben hard bezig om ze ook beschikbaar te maken in het Nederlands.

Ik ben hard bezig met meer interviews en reviews van de verschillende platformen om jullie een beter overzicht te geven.

Een overzicht met veel Europese platformen kun je hier vinden: Overzicht (Engels). Binnenkort kun je dit overzicht ook in het Nederlands op deze site vinden.

Vastgoed

Voor het beleggen in vastgoed is doorgaans wel wat meer geld nodig. Als je een hoog inkomen hebt, kun je wellicht een 2e hypotheek krijgen voor een huis dat je wilt verhuren.

Hier gelden wel andere regels voor en de rente is vaak hoger voor een huis dat je wilt verhuren. Vraag dit na bij de bank of je financieel adviseur, zodat alles volgens de regels gaat en niet tegen problemen aanloopt als blijkt dat de bank het niet eens is met jouw verhuur-plannen.

Andere mogelijkheden zijn het verhuren van een vakantiehuisje of een kantoorpand aankopen en verhuren.

Vragen

Als er iets onduidelijk is of als je vragen hebt, aarzel dan niet om een reactie achter te laten of neem contact met me op via social media of per e-mail.

Sluit Menu