Beginnersgids P2P Lending Deel 4: Een P2P Platform Kiezen

Er zijn veel P2P platformen in Europa. De platforms die een terugkoop garantie bieden, zijn doorgaans iets minder riskant en zijn een prima startpunt voor nieuwkomers.

Een P2P Platform Kiezen

Zoek een platform dat je bevalt

Bij de meeste platformen moet je eerst geld op je account zetten om vervolgens te kunnen investeren. Bij het Nederlandse platform Geld voor Elkaar maak je je investering pas over als een project volledig gefinancierd is.

Een paar platforms waar ik ervaring mee heb en waar ik erg tevreden over ben zijn:

Mintos

Grupeer

 • Zakelijke leningen en vastgoed
 • Alle leningen komen met een terugkoop garantie
 • Rente: 10% ~ 14%
 • Automatisch investeren
 • Nog geen tweedehands markt

Envestio

Crowdestor

 • Zakelijke leningen
 • Terugkoop garantie fonds (uitleg)
 • Rente: 12% ~ 20%
 • Nog geen optie tot automatisch investeren
 • Nog geen tweedehands markt

Hoe maak je je keuze?

Je moet je keuze altijd maken op basis van de website van het platform, verschillende recensies van gebruikers en natuurlijk je eigen gevoel. Als het niet goed voelt, doe het dan niet!

Wat ik zelf vaak doe is een klein bedrag op het platform zetten om te ervaren hoe het platform werkt. Zijn er vaak nieuwe projecten? Werkt alles goed en is het duidelijk? Heb je een goed gevoel bij het platform?

Af en toe haal ik mijn geld weer van een platform af als er een tweedehands markt is en anders laat ik de leningen gewoon lopen tot ze volledig zijn terugbetaald.

Gerelateerd

Deze reviews komen zo snel mogelijk in het Nederlands beschikbaar.

Maak een account aan

Als je een geschikt platform hebt gevonden om te investeren, kun je je account aanmaken. Aanmelden duurt meestal maar een paar minuten.

Soms moet je documenten uploaden ter identificatie voordat je kunt beginnen met investeren, andere platformen hebben je documenten pas nodig als je geld wilt opnemen.

Ik raad aan om je documenten altijd van tevoren te laten verifiëren, zodat alles al is goedgekeurd en je je geld gelijk kunt opnemen wanneer je dat wilt.

Geld storten

Zodra je bent aangemeld en je account is geactiveerd en goedgekeurd, kun je geld storten. De meeste platformen bieden meerdere opties om geld aan hen over te maken.

Mintos heeft bijvoorbeeld 3 opties:

 • Directe overdracht: Trustly of iDEAL
 • Bankoverschrijving: handmatig overmaken van bank naar bank
 • Serviceproviders voor e-geld: Transferwise

Sommige platforms bieden alleen een bankoverschrijving. Mijn ervaring is dat het geld altijd op dezelfde dag of de volgende dag op je account beschikbaar is.

Dit kan verschillen afhankelijk van het land waar je woont of van je bank. Als je geld niet verschijnt, aarzel dan niet om contact op te nemen met de klantenservice.

Automatisch investeren

In plaats van elke lening handmatig te selecteren om in te investeren, bieden veel platforms de mogelijkheid om automatisch te investeren. Dit betekent dat je kunt kiezen in welke leningen je wilt investeren.

Je kunt bijvoorbeeld kiezen in welke rentetarieven, voorwaarden, kredietverstrekkers en valuta je wilt investeren.

Deze feature verschilt per platform. Nadat je je keuzes hebt ingesteld, zal het platform voor je investeren en, als u dat wilt, de ontvangen hoofdsom en rente opnieuw investeren. Dit bespaart tijd en voorkomt cash drag.

Ik zal enkele schermafbeeldingen laten zien van verschillende platforms die automatisch investeren aanbieden:

Beginnersgids P2P Lending Deel 4: Een P2P Platform Kiezen Beginnersgids P2P Lending Deel 4: Een P2P Platform Kiezen
Beginnersgids P2P Lending Deel 4: Een P2P Platform Kiezen Beginnersgids P2P Lending Deel 4: Een P2P Platform Kiezen

Je kunt op elk van de 4 plaatjes klikken om ze te vergroten.

Om hulp te krijgen bij het instellen van je Auto Invest instellingen op Mintos, verwijs ik je naar mijn Mintos Review, waar ik daar verder op inga, met screenshots.

Tweedehands markt

Sommige platforms hebben een tweedehands markt. Dit is de plaats om je leningen te verkopen.

Misschien wil je je leningen verkopen omdat je je geld anders wilt verdelen, je de lening waarin je investeert niet goed vindt of dat je je geld nodig hebt om welke reden dan ook.

Verder kun je hier leningen van andere investeerders kopen die zij zelf te koop hebben gezet. Als je een lening of project hebt gemist waarin je wilde investeren, kun je op de tweedehands markt kijken of iemand zijn aandeel daarin verkoopt.

Leningen op de tweedehands markt worden soms met korting aangeboden.

Het is de moeite waard om regelmatig naar de tweedehands markt te kijken, soms staan daar echt koopjes op. Maar wees altijd bewust van de mogelijke motieven voor investeerders om hun leningen te verkopen.

Soms betaalt de lener bijvoorbeeld niet of het project loopt niet goed, waardoor er mogelijk geen terugbetaling komt en een investeerder er vanaf wil.

Conclusie

 • Doe onderzoek en wees eerst vertrouwd met alle aspecten van een platform.
 • Probeer eerst kleine hoeveelheden geld te investeren om te ervaren hoe het in de praktijk werkt.
 • Investeer alleen geld dat je je kunt veroorloven te verliezen.

Overzicht

Een overzicht van een groot aantal Europese platformen kun je hier vinden. Een Nederlandse versie hiervan komt zo snel mogelijk beschikbaar.

Verder lezen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Sluit Menu