Beginnersgids P2P Lending Deel 1: Wat is P2P lending?

In deze beginnersgids leg ik uit wat peer-to-peer lending (P2P lending) precies is. Ook geef ik een aantal voorbeelden van platformen in Nederland en daarbuiten.

wat is peer-to-peer lending

Wat is peer-to-peer lending?

Peer-to-peer lending, afgekort P2P lending, wordt ook wel crowdfunding of crowdlending genoemd.

P2P lending is het uitlenen van je eigen geld aan personen of bedrijven in ruil voor een vooraf overeengekomen rentepercentage. De uitlening vindt plaats via online platformen die investeerders en leners matchen.

De investeerder zoekt via het online platform naar leningsaanvragen van mensen of bedrijven om te bepalen in welke aanvraag je wilt investeren. De meeste mensen investeren een klein bedrag per project om zo je geld en de risico’s te spreiden.

Elke lening heeft doorgaans tientallen of honderden investeerders, afhankelijk van de hoogte van het aangevraagde bedrag.

Het aantrekkelijke van P2P lending is het vaak hoge rendement van soms wel meer dan 20% en het passieve inkomen dat je ermee opbouwt, aangezien je meestal maandelijks rente uitbetaald krijgt.

Wel zitten er aan P2P lending, net als aan alle vormen van investeren, risico’s. Deze behandelen we in deel 3 van deze beginnersgids.

Geschiedenis

Peer-to-peer lending begon in 2005 met Zopa, het eerste bedrijf voor persoonlijke kredietverlening ooit, gevestigd in het Verenigd Koninkrijk. Later volgde de VS met Lending Club en Proper. Sindsdien is de industrie erg snel gegroeid.

In 2010 werd Funding Circle gelanceerd. Zij zijn het eerste P2P-leningplatform dat zich richt op zakelijke leningen. Sinds 2010 hebben ze al zo’n 72.000 kleine bedrijven over de hele wereld geholpen.

Tegenwoordig zijn er duizenden platforms over de hele wereld.

Toekomst

De toekomst volgens Transparency Market Research: De P2P-markt was in 2015 $26 miljard waard en zal in 2024 groeien tot $897 miljard. Dat is een behoorlijke groei in slechts 10 jaar, dus dit is de tijd om te profiteren van die groei!

Platformen in Nederland

Nederland heeft een aantal P2P / crowdfunding platformen. Zelf heb ik ervaring met twee Nederlandse platformen en de verschillen met de buitenlandse platformen waar ik in investeer zijn:

  • De rentepercentages liggen doorgaans een stuk lager dan bij buitenlandse platformen;
  • Je betaalt als investeerder kosten, in het buitenland bijna nooit;
  • Er is geen tweedehands-markt waar je je leningen kunt verkopen aan andere investeerders;
  • De Nederlandse platformen waarin ik investeer hebben geen terugkoop garanties;
  • Op beide Nederlandse platformen moet je minimaal € 100 per project investeren. In het buitenland kan dit vaak al vanaf € 10.

Hierdoor heb ik dan ook besloten momenteel geen extra geld meer te stoppen in de twee Nederlandse platformen. Wellicht dat ik in de toekomst nog andere Nederlandse platformen uit ga proberen.

Geld voor Elkaar

Zelf ben ik in 2017 begonnen met investeren in Geld voor Elkaar.

Van de website:
“Via Geldvoorelkaar.nl, het grootste crowdfunding platform van Nederland, vinden MKB-ondernemers en vastgoedbeleggers financiering. Zodat zij zich kunnen richten op hun ambities en de groei van hun bedrijven. Ondernemers starten dankzij Geldvoorelkaar.nl bijvoorbeeld een nieuwe franchise vestiging, leggen grotere voorraden aan, kopen een binnenvaartschip, commercieel vastgoed of een nieuwe machine.”

De rentepercentages bij Geld voor Elkaar liggen zo tussen de 5% en 10%.

Geld Voor Elkaar doet het goed. Ze groeien hard, geven duidelijke informatie per project en houden je ook goed op de hoogte als er eens een betaling niet op tijd voldaan is.

Funding Circle

In 2018 ben ik ook via Funding Circle gaan investeren.

Van de website:
“Via ons crowdfunding platform kun je geld uitlenen aan de bakker bij jou in de straat of de staalfabriek elders in Nederland. Je investeert uitsluitend in bedrijven die minimaal 2 jaar actief zijn en ondersteunt daarmee de ondernemers die hard werken om hun bedrijf tot een succes te maken.”

De projecten die op Nederlandse site staan vind ik vaak erg risicovol als ik naar de cijfers kijk. Ik vraag me soms af hoe goed de check is die vooraf wordt gedaan.

De rentepercentages liggen tussen de 5% en 20%. Ze geven echter aan dat je een netto opbrengst van gemiddeld 6-8% behaalt. Dit geeft al aan hoeveel projecten er verkeerd aflopen.

Andere platformen in NL

Er zijn nog heel wat andere Nederlandse platformen. De meeste zijn gericht op leningen voor bedrijven. Zelf heb ik geen ervaring met deze platformen.

Een aantal voorbeelden:

Europese platformen

Eind 2018 ben ik ook in een aantal buitenlandse platformen gaan investeren. Inmiddels investeer ik in zo’n 10-15 platformen. Ik probeer vaak nieuwe platformen uit en de platformen die bevallen houd ik in mijn portfolio.

De meeste Europese platformen buiten Nederland zijn gevestigd in de Baltische staten (Litouwen, Letland, Estland).

Veel platformen bieden hoge rentes en terugkoop garanties, waarbij een lening of project terug wordt gekocht als er niet wordt betaald. Meer hierover verderop in deze beginnersgids.

Overzicht

Een overzicht van een groot aantal Europese platformen kun je hier vinden. Een Nederlandse versie hiervan komt zo snel mogelijk beschikbaar.

Verder lezen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Sluit Menu