Beginnersgids P2P Lending Deel 3: De Risico’s van P2P lending

Beleggen gaat altijd gepaard met een risico. P2P is niet anders en u moet zich altijd bewust zijn van de risico’s en ermee omgaan. Ik zal ingaan op mogelijke risico’s hieronder.

De Risico's van P2P Lending

Risico #1: De lener betaalt niet

Het meest voor de hand liggende risico is dat een lener zijn / haar lening niet terugbetaalt. Dit gebeurt af en toe en het zou kunnen betekenen dat je het geld verliest dat je in die lening hebt geïnvesteerd.

Sommige platforms bieden een vorm van een terugkoop garantie, wat betekent dat de kredietverstrekker of het platform de lening terugkoopt en je meestal de hoofdsom plus opgebouwde rente terugkrijgt.

Platformen die geen terugkoop garantie bieden, proberen doorgaans wel om je geld terug te krijgen, maar de kans is groot dat je niet alles terug zult zien.

Zoals Robert T. Kiyosaki zegt in zijn boek Rich Dad, Poor Dad: “There is always risk. Your job is to learn to manage risk rather than avoid it.”

Risico #2: de waarde van het onderpand is gedaald

Als je investeert in leningen die zijn gedekt door een onderpand, zoals bij onroerend goed, is de LTV (Loan-To-Value) van belang. Dit is de verhouding tussen het bedrag van de lening en de marktwaarde van het onderpand.

Als de LTV 70% of minder van de waarde van het onderpand is, zou je geld redelijk veilig moeten zijn.

Maar in de praktijk is het onderpand soms te hoog gewaardeerd of is de waarde drastisch gedaald. In dat geval is het onderpand niet voldoende om alle investeerders terug te betalen en kun je (een deel van) je geld verliezen.

Het kan ook moeilijk zijn om het onderpand te liquideren, waardoor de waarde nog verder wordt verlaagd.

Risico #3: de kredietverstrekker of het platform gaat failliet

Kredietverstrekkers en platforms kunnen om verschillende redenen sluiten of failliet gaan. In dat geval is de terugkoop garantie niets waard als de lener in gebreke blijft. De kredietverstrekker of het platform kan de lening immers niet meer terug kopen.

In 2017 ging er een kredietverstrekker (loan originator) van Mintos failliet. Het proces van de rechtbank gaat nog steeds door, dus de investeerders hebben hun geld nog altijd niet ontvangen en zullen waarschijnlijk ook niet alles terugkrijgen.

In 2018 werd een Brits platform, Collateral UK, gesloten door de Financial Conduct Authority, omdat ze zonder een juiste licentie handelden. De investeerders blijven onzeker of ze hun geld ooit terug zullen krijgen.

Manage je risico’s

Om je risico te managen, is het belangrijk om elk platform grondig te bekijken alvorens te investeren. Controleer ook de personen of bedrijven die leningen aanvragen en de kredietverstrekkers. Is er een soort terugkoop garantie en hoe werkt het precies?

Je kunt altijd contact opnemen met een platform om te vragen naar de risico’s en wat ze doen om de risico’s te minimaliseren.

Zelf ben ik bezig met een interview serie met verschillende platformen waarbij ik ook vraag naar de risico’s. In de komende maanden zul je een aantal interviews terug kunnen vinden op deze site.

Wat verder belangrijk is, is je geld te spreiden over meerdere platformen en leningen/projecten. Als je al je geld op één platform zet, zou je alles in één keer kunnen verliezen als het platform failliet gaat. Meer over diversificatie in deel 6.

Investeer alleen geld dat je over hebt

Zorg er altijd voor dat je alleen dat deel van je inkomsten of spaargeld investeert dat je je kunt veroorloven om te verliezen. Zorg er ook voor dat je altijd wat spaargeld overhoudt voor als er onverwachte dingen gebeuren.

Als je hebt besloten hoeveel je wilt en kunt investeren, kun je beginnen met het kiezen van je eerste platform.

Verder lezen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Deze post heeft een reactie

Geef een reactie

Sluit Menu