Beginnersgids P2P Lending Deel 7: Rente & Herinvesteren in P2P lending

Zodra je je eerste geld hebt geïnvesteerd, ga je al snel rente verdienen. Bij de meeste leningen krijg je namelijk maandelijks rente uitbetaald. In dit artikel leg ik het belang van herinvesteren uit.

Rente & Herinvesteren In P2P Lending

Rente verdienen

Rente ontvangen is leuk en ook een beetje verslavend. Naarmate je meer geld investeert, zie je je maandelijkse passieve inkomsten omhoog gaan.

Het is passief inkomen, omdat je er bijna niets voor hoeft te doen. Doorgaans kost het enkel van tevoren wat tijd om je in een platform te verdiepen, maar daarna kun je vrij makkelijk blijven investeren.

Zeker met features als automatisch investeren wat veel platformen bieden. Maar ook handmatig investeren kost niet veel tijd als je weet hoe het werkt.

Wekelijks of maandelijks even de verschillende platformen af om je geld te investeren is vaak voldoende. Wel is het slim om op de hoogte te blijven van nieuws en veranderingen in de P2P wereld.

Herinvesteren

Aangezien je maandelijks geld op je account krijgt, kun je dit continu herinvesteren. Ook de hoofdsom krijg je na verloop van tijd weer terug. Vaak is dit aan het einde van de looptijd, maar dit wordt soms ook maandelijks in delen terugbetaald.

Om je geld continu voor je te laten werken, is het slim om altijd de hoofdsom en de ontvangen rente te herinvesteren. Op deze manier verdien je rente over je reeds verdiende rente, ook wel compound interest genoemd.

Zoals Albert Einstein zei:
“Compound interest is the eighth wonder of the world. He who understands it, earns it … he who doesn’t … pays it.”

Uitbetaling op je bankrekening

De Nederlandse platformen Geld voor Elkaar en Funding Circle betalen mijn inkomsten maandelijks uit op mijn bankrekening. Dit zul je dus telkens opnieuw over moeten maken om te kunnen herinvesteren.

Aangezien ik in beide platformen momenteel geen geld meer wil investeren, is de uitbetaling in dit geval wel zo makkelijk.

De buitenlandse platformen die ik ken betalen allemaal uit op mijn online account en daar kan ik dus direct weer investeren. Bij deze platformen kun je een verzoek indienen om je geld uit te laten betalen.

Bij een aantal platformen heb ik dat al eens gedaan. Tot nu toe heb ik mijn geld telkens binnen één dag op mijn eigen bankrekening ontvangen.

Passief inkomen opbouwen

Investeer meer, verspreid meer, verdien meer rente en herinvesteer het allemaal. Op deze manier zul je elke maand je passieve inkomen zien groeien. Zelfs als je elke maand een paar tientjes kunt investeren, blijft dit stijgen.

Mijn eigen passieve inkomen is inmiddels boven de € 200 per maand. Dit betekent dat ik een aantal van onze maandelijkse rekening al  zou kunnen betalen van mijn ontvangen rente.

Omdat ik dat geld nu niet nodig heb en ik wil dat mijn passief inkomen groeit, laat ik alles op de platformen staan en herinvesteer ik alles.

Een paar voorbeelden

Met een compound interest calculator kun je zien hoeveel vermogen je opbouwt als je je geld maandelijks herinvesteert. Aan de hand van een aantal voorbeelden laat ik je zien hoe geweldig compound interest (rente op rente) is:

Voorbeeld 1:
Je begint met een eerste inleg van €1000 en legt 10 jaar lang €50 per maand in. Uitgaande van een gemiddeld rentepercentage van 10%, heb je na 10 jaar €13.034,64 terwijl je maar € 7.000 hebt ingelegd. Je geld is dus bijna verdubbeld, zonder er veel voor te doen.

Na 20 jaar is je investering van dan €13.000 uitgegroeid tot een vermogen van €45,612.92

Voorbeeld 2:
Je begint met een eerste inleg van €10.000 en legt 10 jaar lang €100 per maand in. Met hetzelfde rentepercentage van 10%, heb je na 10 jaar een bedrag van €47,725.62 opgebouwd! In dit geval heb je €22.000 ingelegd. Meer dan verdubbeld dus.

Na 20 jaar is je investering van dan €34.000 uitgegroeid tot een vermogen van €149,850.43

Voorbeeld 3:
Je verdient goed, leeft zuinig en kunt daardoor €500 per maand inleggen. Uitgaande van een startbedrag van 0, heb je na tien jaar meer dan een ton aan vermogen opgebouwd! (€103,276.01). Je eigen investering is op dit moment €60.000.

Na 20 jaar is je investering van dan €120.000 uitgegroeid tot een vermogen van €382,848.45

Aan de hand van deze voorbeelden zie je gelijk wat herinvesteren doet, je vermogen groeit exponentieel!

Conclusie

Hopelijk heb je na het lezen van deze beginnersgids wat meer kennis over investeren in P2P lending. Heb je nog vragen? Laat een reactie achter of neem contact op via e-mail of social media.

De beginnersgids krijgt regelmatig een update naar aanleiding van vragen van lezers die ik erin verwerk of vanwege veranderingen in de P2P wereld of nieuw door mij opgedane kennis.

Alle artikelen uit de beginnersgids

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Sluit Menu