Beginnersgids P2P Lending Deel 6: Het Belang Van Diversificatie in P2P lending

Diversificatie is belangrijk bij alle vormen van investeren, omdat je daarmee je geld spreid. In dit artikel leg ik meer uit over het belang van diversificatie.

Het Belang Van Diversificatie In P2P Lending

Diversificatie

Diversificatie is erg belangrijk tijdens het beleggen, vooral in P2P lending, omdat er wat meer risico’s aan zitten dan aan een aantal andere vormen van investeren.

Diversificeren over verschillende platformen

Het is slim om je geld te verdelen over meerdere P2P lending platformen. Mocht er dan een platform failliet gaan, ben je niet direct al je geld kwijt.

Zelf investeer ik in zo’n 10 tot 15 verschillende platformen.

Diversificatie in een bepaald platform

Per platform kun je ook je geld diversificeren door je geld te spreiden over verschillende leningen of projecten. In bijvoorbeeld Mintos investeer ik €10 ~ €50 per lening en verdeel mijn geld ook over verschillende kredietverstrekkers.

Mocht er dan een kredietverstrekker failliet gaan, dan ben je niet alles kwijt wat je op dat platform hebt.

In sommige platformen heb ik tot € 500 in een enkel project zitten. Dit is een persoonlijke keuze. Zulke bedragen investeer ik als ik een goed gevoel heb bij een platform en een bepaald project.

Diversificatie in landen en soorten leningen of projecten

Je kunt je investeringen ook prima verdelen over verschillende landen. De meeste platformen bieden leningen of projecten aan uit verschillende landen.

Stel dat een bepaald land in een crisis terecht komt, de leningen uit dat land worden dan misschien minder goed terugbetaald.

Ook is het slim om je investeringen te verdelen over verschillende soorten leningen, zoals persoonlijke leningen, zakelijke leningen en onroerend goed.

Warren Buffet

Een quote van Warren Buffet luidt:

“Diversification is a protection against ignorance. It makes very little sense for those who know what they’re doing.”

Dus als je alle ins en outs van de financiële wereld kent, zou je niet te hoeven diversificeren volgens hem. Aangezien de meeste mensen niet zoveel kennis bezitten als Warren Buffet, adviseer ik wel te diversificeren.

Meer uitleg over deze quote kun je hier vinden. (Engels)

Mijn eigen portfolio

In mijn portfolio kun je zien dat een groot deel van mijn geld in één platform zit. Dat komt omdat ik het dit platform ben begonnen in 2017 en toen nog niet zoveel wist over investeren en andere platformen nog niet eens kende.

Mijn diversificatie zal in de loop van de tijd verbeteren naarmate ik meer investeer in andere platformen.

Verder lezen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest

Geef een reactie

Sluit Menu